Een auto, een horloge, een nieuw huis… er zijn tal van weloverwogen investeringen die je in je leven doet. Een maatpak hoort volgens ons mee in dat rijtje want het zou wel eens het duurste kledingstuk in je kleerkast kunnen zijn. Een op maat gemaakt kostuum dat bij jouw persoonlijke stijl past, is een must-have voor iedere man. Wanneer je daarin investeert, wil je dan ook dat je pak een tijdje meegaat! Met deze tips kan je er wellicht jarenlang van genieten.
1. First things first: kies voor kwaliteit
Er is uiteraard niets mis met een voordelig kostuum uit je favoriete keten. Maar uiteraard hoort hier ook een andere verwachting bij. Een pak dat helemaal naar jouw lichaam is gesneden, en van kwalitatieve stof is gemaakt door gerenommeerde fabrikanten, zorgt zonder twijfel voor een onberispelijke uitstraling. Let wel, die kwaliteit hoeft uiteraard niet uitbundig duur te zijn. Hoewel we bij Van Den Bril minimum kwaliteitseisen stellen, kan een maatpak bij ons toch een erg scherpe prijs/kwaliteitsverhouding hebben.
Kom langs in de winkel, of maak een afspraak voor meer informatie en/of een opmeting.
2. De grootte telt wel degelijk!
Als het om je pak gaat, is de maat zeker van belang. Een slecht passend pak kan op de verkeerde plaatsen trekken, uitrekken en uitpuilen en na verloop van tijd zullen deze uw pak vervormen, beschadigen en zelfs vernietigen. Naast dat u zich gewoon beter voelt als een aangepaste optie, past een maatpak bij uw unieke lichaamsvorm en past het zich daaraan aan, wat zorgt voor maximaal comfort en minder slijtage.
3. Varieer in je outfits
We snappen het uiteraard: je hebt net geïnvesteerd in een knap, kwalitatief kostuum en wil het dan ook zoveel mogelijk dragen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat, hoe meer je je kostuum draagt, hoe sneller er slijtage zichtbaar zal zijn. Als je pak voornamelijk voor speciale gelegenheden dient, zal dit misschien geen probleem zijn. Maar draag je het voor een werkdag op kantoor, dan kan je best wat extra opties voorzien.
Voorzie, naast je maatpak, ook enkele stijlvolle broeken, hemdjes en blazers, om voldoende af te wisselen. Op die manier gun je je kostuum even wat rust tussen het dragen door. Nog een kleine tip? Overweeg twee broeken bij de aankoop van een nieuw kostuum. Zo kan je de broeken afwisselen en hoef je geen twee volledige maatpakken te kopen.
4. Berg het zorgvuldig op
Hoe je je kleding opbergt, speelt natuurlijk een grote rol. Vochtige, muffe kleerkasten kunnen grote schade aanrichten aan je kostbare kledingstukken. Geef je maatpak, na het dragen, eerst even wat tijd om te luchten. Controleer het de dag nadien op eventueel vuil of vlekken, en gebruik een pakborstel om je vest en broek lichtjes schoon te maken vooraleer je het weghangt. Berg je kostuum bij voorkeur op in een ademende kledingzak en aan een kwalitatieve hanger zodat het mooi zijn vorm behoudt.
5. Vermijd de zakken
Je maatpak is wellicht voorzien van voldoende zakken. In je vest, je broek… Ja, zelfs een borstzakje. Het lijkt dan ook de logische plek voor je portemonnee, je gsm of je sleutels, maar dat vermijd je beter zo veel mogelijk. De algemene regel is: als het je zak uitrekt, is het no-go! Gebruik liever je werktas, of de handtas van je vriendin, om je spullen in op te bergen. Alles wat te groot is, trekt namelijk aan je broek- of blazerzakken en kan scheuren of vervormingen opleveren.
6. Beweeg voorzichtig
No worries, je pak is bestendig voor een avondje shaken op de dansvloer van een trouwfeest. Maar er zijn wel enkele bewegingsbeperkingen. Denk na over wat je in je pak gaat doen voordat je het koopt. Beweeg je veel? Ga je op reis? Ben je erg streng voor je pak, of draag je het alleen bij speciale gelegenheden? Door deze factoren in overweging te nemen, kunnen kleermakers zoals wij de juiste stof voor u en uw levensstijl aanbevelen en ervoor zorgen dat deze geschikt is voor uw doel.
Uiteindelijk zal een goed gemaakt maatpak probleemloos passen in jouw dagelijkse routine, maar om een kostuum duurzaam te maken, moet je het met zorg behandelen. Maak je jas los en trek je broek een beetje omhoog voordat je gaat zitten om overmatig rekken te vermijden.
7. Droogkuis? Alleen in noodgevallen!
Hoe vaak moet je een kostuum laten kuisen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Vaak geraak je al een heel eind door het goed te verluchten. Je pak ’s ochtends ophangen in de badkamer, vooraleer je de douche in springt, is dan weer een geweldige manier om eventuele kreukjes na het opbergen te verwijderen.
Heb je toch vlekken op je kostuum, of ruikt het niet meer fris? Dan kan je het naar de stomerij brengen. Beperk dit echter tot een minimum! De droogkuis is duur en gebruikt agressieve chemicaliën voor de reiniging, die de stof kunnen beschadigen. Door een stomerij te kiezen die hoog aangeschreven staat en je te beperken tot bepaalde diensten (vlek reinigen in plaats van chemisch reinigen, kreuken laten persen…) kan je beschadiging zo veel mogelijk beperken.